Poble Vell - Corbera d'Ebre Visual LightBox Gallery generated by VisualLightBox.com

 

 

L'Associació: Signes d'Identitat

Qui som?

L’Associació del Poble Vell de Corbera d’Ebre és una organització sense afany de lucre, creada l’any 2012, amb la voluntat de sensibilitzar, fomentar i dinamitzar l’espai d’interès històric que és el Poble Vell. És una associació de voluntariat i per tant les persones sòcies decideixen formar-ne part per decisió pròpia, contribuint amb la dedicació voluntària del temps i de la participació activa, com a requisit. Neix a l’any 1994, de la col•laboració entre diversos/es veïns i veïnes de Corbera d’Ebre amb l’interès comú de preservar la memòria històrica del Poble Vell de Corbera d’Ebre i evitar el deteriorament de l’indret pel pas del temps i l’oblit. Amb l’objectiu de rehabilitar, gestionar i donar a conèixer un entorn on l’impacte de la Batalla de l’Ebre va causar efectes devastadors, es consolida al 1999 el Patronat del Poble Vell, que col•labora amb l’Ajuntament de Corbera d’Ebre per tal de mantenir i consolidar l’espai. Amb el suport de veïns i veïnes del municipi, la col•laboració de diverses Escoles Taller i altres subvencions atorgades per part de l’administració, s’inicia el pla de treball en el manteniment de l’estructura física del conjunt històric.
L’any 1992 el Poble Vell de Corbera d’Ebre és declara Bé d’Interès Cultural i Nacional (BCIN).

A l’estiu del 1995 el Patronat del Poble Vell i l’Ajuntament de Corbera d’Ebre van impulsar la participació activa de diversos escriptors i artistes per crear l’Abecedari de la Llibertat – Monument a la Pau. El missatge escrit que acompanya l’obra plàstica es va afegir al 1997. L’Hospital del Mar de Barcelona va subvencionar el Llibre de l’Abecedari de la Llibertat. Es tracta d’un projecte artístic que exposa les lletres de l’abecedari per diferents espais del Poble Vell de Corbera d’Ebre i vol ser i és una obra de reflexió sobre l’ús significatiu del diàleg, front els conflictes armats. És un recorregut en nom de la pau, del qual en gaudeixen tant infants com persones adultes, cercant les lletres de l’abecedari alhora que coneixent tots els racons del Poble Vell de Corbera d’Ebre.

Actualment l’Associació del Poble Vell de Corbera d’Ebre vetlla pel manteniment i la gestió de l’indret, acull visitants de diverses demarcacions nacionals i internacionals, és un espai de referència per a actes culturals i d’interès històric i ha guanyat diversos reconeixements nacionals. Amb l’objectiu de sensibilitzar envers la cultura de la pau i la democràcia i fomentar la posada en valor del patrimoni memorial vinculat a la Batalla de l’Ebre al Poble Vell de Corbera d’Ebre. L’Associació vetlla per dinamitzar el Poble Vell de Corbera d’Ebre com un espai cultural i mantenir-lo unit en sentiment i estructura, al conjunt de Corbera d’Ebre.
Per a dur-ho a terme, disposem d’un model centrat en la perspectiva de drets humans i cultura de la pau. A l’Associació ens centrem en el treball comunitari i en xarxa, involucrant a la comunitat amb l’objectiu de crear noves oportunitats que incloguin a tots i totes les persones.

Com ho fem?

Les línies d’actuació de l’Associació del Poble Vell es duen a terme segons els propòsits de recuperació, conservació i divulgació de l'espai històric del Poble Vell de Corbera d’Ebre, per tal de visibilitzar i posar en valor l’espai de memorial.
Per tal d’assolir les línies d’acció, l’Associació del Poble Vell té els següents objectius generals:
1. Fomentar la sensibilització envers la cultura de la pau i la democràcia.
2. Fomentar i posar en valor el patrimoni memorial vinculat a la Batalla de l’Ebre a Corbera d’Ebre.
3. Dinamitzar el Poble Vell de Corbera d’Ebre com espai cultural.
4. Desenvolupament del turisme i l’activitat local.
5. Gestionar la preservació, la conservació, el manteniment, la recerca, la documentació i la difusió de l’espai del Poble Vell de Corbera d’Ebre.
6. Recuperar la història i la memòria del Poble Vell de Corbera d’Ebre.

Per tal de donar-hi compliment es desenvolupen activitats i grups de treball per la seva gestió i implementació. Les activitats de l’Associació es desenvolupen en les següents comissions o àmbits de treball estratègic: artística, acció directa, comunicació, recerca i oportunitats, codi ètic. Treballen de forma transversal per la facilitació de l’àmbit cultural, la recerca, el turisme i la conservació.

Valors i missió

L’Associació del Poble Vell ens centrem en el treball comunitari i en xarxa, involucrant a la comunitat. Ens marquem un propòsit, missió, funcions i valors.
PROPÒSIT: Fer de l’espai, oportunitats i desenvolupament comunitari. Transformació social amb projectes que impulsin la consolidació de l’espai cultural i la participació ciutadana.
FUNCIONS: Recuperació de l’història de la Batalla de l’Ebre, així com la posada en valor, la visibilització, la gestió i consolidació del patrimoni del Poble Vell de Corbera d’Ebre i del memorial vinculat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poble Vell - Conjunt declarat Bé d'Interès Cultural

2

 

Testimonis


 

 

A Corbera d'Ebre podreu comprendre quan va patir la gent de la Terra Alta durant la guerra que li va portar el pitjor desastre de la seua història. Dalt del turó de la Muntera estava el casc antic d'un poble de pagès tranquil, com ho eren tots els de la nostra comarca, amb els tràfecs de les feines del camp, les rotllanes de veïns als carrers, les mestresses que van i venen de la font, del mercat o dels rentadors, la cridòria de la quitxalla mentre jugaven...

Però va arribar la guerra i, a l'anomenada batalla de l'Ebre (del 25 de juliol al 17 de novembre de 1938), la vila restà molt a prop del front. Les parets de les cases quedaren foradades per les bales i clivellades per la metralla. Gairebé tot el poble va ser enderrocat per les bombes.

Després, per diversos motius, les famílies es van anar traslladant a la part baixa, a banda i banda de la carretera, fins a bastir un poble nou.

Ara al tossal de la Muntera només hi ha les runes cada cop més degradades del poble antic, entre les quals destaca poderosament l'església vella de Sant Pere (gran edifici barroc de finals del segle XVIII), malmesa però emblemàtica.

El conjunt va estar declarat Bé d'Interès Cultural, com a Lloc Històric (20-07-92), per la Generalitat de Catalunya. També ha esdevingut un monument a la Pau i lloc de visita obligada per a qui vulgui conèixer els desastres de la guerra.

Aquest és l'acreditatiu de major rang per a rebre els beneficis de la Llei del Patrimoni Cultural Català, amb un pla de protecció a càrrec de l'anomenat «u per cent cultural», i també de la Llei del patrimoni històric espanyol, per a facilitar la visita pública del monument.

Ara l'Associació del Poble Vell, organisme impulsat per un grup de veïns amb el suport de l'Ajuntament, encara el present amb un objectiu ben definit: la conservació i rehabilitació del lloc

«El visita molta gent i està carregat d'història que a més és la nostra. Una historia viscuda entre aquestes pedres que volem recuperar i conservar per a deixar-les en millors condicions a les generacions més joves. No volem que es perdi ni que es deteriori més. Per això reclamem una intervenció urgent de les administracions públiques.»

I el futur immediat amb un altre, més ambiciós:

«Convertir el Poble Vell de Corbera d'Ebre en un Monument a la Pau ben connectat i interrelacionat amb altres d'arreu del món.»

Joan Antonio Montaña
Associació del Poble Vell de Corbera d'Ebre

 





Poble Vell - Corbera d'Ebre Visual LightBox Gallery generated by VisualLightBox.com